T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / SERDİVAN - Serdivan Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Pazarlama Ve Perakende Alanı


Pazarlama, ürünün üretim öncesinden başlayıp satışı ve satış sonrası faaliyetlerini içine alan geniş kapsamlı bir işletme faaliyetidir.Genelde tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de işletmeler pazarlamaya önem vermemiş, onun yerine daha çok üretimle ilgilenmişlerdir. Ancak son zamanlarda bu durum değişmekte olup büyük işletmeler yavaş yavaş modern pazarlama tekniklerini uygulamaya başlamıştır.
Pazarlama kavramında pazarlama faaliyetleri, daha üretim yapılmadan önce başlar. Üretim öncesi başlayan pazarlama faaliyetleri üretim yapılırken ve satıştan sonra da, satış sonrası hizmetler şeklinde devam eder. Bütün işletmelerin ana hedefi kâr sağlamaktır. Bununda gerçekleşmesi için iyi bir pazarlama ve perakende faaliyetinin olması gerekmektedir. İyi bir pazarlama ve perakende satış faaliyeti de istenen nitelikli satış elemanlarıyla gerçekleşmektedir.
Gelecekte ayakta kalabilecek ve faaliyetini sürdürebilecek işletmeler pazarlama ve perakende satış ağını iyi kurabilen işletmeler olacaktır. Bu da yeterli eğitim almış elemanlarla olacağından, bu alanda büyük bir istihdam oluşmaktadır. Her işletme pazarlama yapacağı için, bu alanda eğitim görmüş elemanların iş imkânı oldukça fazladır.


Alanın Altında Yer Alan Meslekler


Sigortacı:


Sigortacılığın gerektirdiği, mal, can ve diğer sigorta edilebilir riskleri belirleme, sigorta poliçesi satma, hasar takip işlemleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar mal, can ve diğer sigorta edilebilir riskleri belirleyip, sigorta poliçesi üreten, hasar takip işlemleri yapabilen nitelikte kişiler olarak mezun olurlar.


Emlak Komisyoncusu:


Emlakçılığın gerektirdiği, alım, satım, kiralama ve emlak ile ilgili aracılık işleri yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar emlak, alım satım, kiralama vb. aracılık işleri yapmak için gerekli yeterlikleri kazanmış nitelikli kişiler olarak mezun olurlar.


Satış Elemanı:


Satış elemanlığının gerektirdiği, satış işlemlerini yürütme, stok faaliyetlerini yapma ve bunlarla ilgili belgeleri düzenleme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu eğitimi alanlar iş organizasyonu yapan, satış öncesi hazırlık yapan, müşterilerle görüşerek satış işlemlerini takip eden, satış sonrası işlemleri kontrol eden, bir sonraki güne hazırlık yapan nitelikli kişiler olarak mezun olurlar.

Okulumuzda satış elemanlığı bölümü okutulmaktadır.


Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler


Aşağıda belirtilen özellikler belirlenen meslekler ile ilgili ortak özelliklerdir. Ancak her meslek kendine özgü özel şartlara ve özelliklere sahiptir.

* Özgüvene sahip olmak.
* Piyasa araştırması yapma yeteneğine sahip olmak.
* Satın alacağı mal ve hizmetlerin uygun olanını bulabilme yeteneğine sahip olmak.
* Temsil yeteneğine sahip olmak.
* Türkçe’yi iyi konuşabilmek.
* Sabırlı olmak.
* Mal ve hizmetlerin özelliklerini çok iyi bilmek.
* İşletmenin ilkelerini bilmek ve benimsemek.
* Güler yüzlü olmak.
* Uzun süre ayakta durabilmek.
* Dikkat yeteneğine sahip olmak.
* İnsanlarla iyi ilişkiler kurabilmek.
* Girişken olmak.
* Sorumluluk sahibi olmak.
* Dış görünüşüne önem vermek.
* Hareketli bir yaşamı sevmek.
* Seyahate engel bir hâli olmamak.
* Bilgisayar kullanabilmek.
* Depo koşullarında çalışabilecek yeterlilikte olmak.
* Ürünlerin sınıandırmasını yapabilmek.
* İknadan ve başkalarını etkilemekten hoşlanmak.
* Kapalı ortamlarda çalışmayı sevmek.
* Zengin sözcük bilgisine sahip olmak.
* Düşüncelerini rahatlıkla ifade edebilmek.
* Beraber çalışmayı, iş birliği yapmayı önemsemek.
* Dikkatli ve soğuk kanlı olmak.
* Aileden uzak kalabilmek.
* Başkalarını dinleyebilmek.
* Kendisiyle barışık olabilmek.
* Yazar kasa, post makinelerini vb. kullanmak.


Çalışma Ortamı Ve Koşulları


Bu mesleklerde çalışan kişiler işletmenin faaliyet gösterdiği çeşitli bölgelerde bulunan ofislerde sabit, açık mekânlarda aktif olarak çalışabilecekleri gibi bölgeler arası seyahatlerde otomobil kullanmaları gerekmektedir. Çalışma ortamında sürekli insanlarla diyalog hâlinde olacaklarından, insan sevgisi, diyalog, hoşgörü ve sabırlı olmak gibi kişilik özelliklerine sahip olunması gerekir, ayrıca bilgisayar, faks, telefon gibi araçları kullanabilmelidirler.


İş Bulma İmkanları


Bu meslek görevlileri hem kamu sektöründe hem özel sektörde iş bulabilirler. Özellikle özel sektörde iş alanı daha geniştir. Seyahati gerektiren işlerde sürücü belgeli erkek elamanlar daha avantajlı durumda olup, ofis ortamında yabancı dil bilen, bilgisayar kullanabilen bayan elamanlar tercih sebebidir. Pazarlama ve Perakende alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda tüm sektörlerin satış birimlerinde ve depolarında, sigorta şirketlerinde ve acentelerinde,  emlak şirketlerinde ve acentelerinde vb. yerlerde çalışabilirler.

Okulumuzda satış elemanlığı bölümü okutulmaktadır.


 


Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.01.2013 - Güncelleme: 05.02.2018 10:48 - Görüntülenme: 5590
  Beğen | 1  kişi beğendi